In urma cu 10 ani, Fundatia FARA a initiat un proiect pilot cu scopul de a reduce absenteismul si abandonul scolar. De atunci, 1028 de copii din comunitatile rurale, din familii cu venituri modeste sau cei care apartin comunitatilor de romi si altor minoritati au primit sprijin din partea fundatiei pentru a nu parasi scoala.
Pe langa acestia, proiectul a ajutat indirect peste 2500 de copii (fratii si surorile beneficiarilor directi) din 760 de familii aflate in dificultate. Proiectul a demarat in 2005, in comuna Arbore si apoi a fost extins si in alte sate din judetul Suceava, precum Baia 1, Baia 3, Bogata, Petia, Spataresti si Bahna Arini.
„Multi dintre copiii din comuna Arbore nu mergeau la scoala din cauza saraciei. Am decis sa le oferim o masa calda la pranz, sprijin educational pentru efectuarea temelor si sa-i implicam in ateliere de lectura, desen, pictura, puzzle, sah, rebus si activitati sportive. Dupa 10 ani de consiliere si suport oferite copiilor saraci din mai multe sate din judetul Suceava, situatia scolara a elevilor s-a imbunatatit.
Beneficiarii au finalizat cu succes ciclul primar si gimnazial. Totodata si comunitatea a devenit mai responsabila, parintii isi incurajeaza copiii sa merga la scoala, iar fratii mai mici sa mearga la gradinita”, a declarat Rachila Pastrav, director dezvoltare rurala, Fundatia FARA.
Activitatile instructiv-educative de la centrul Fundatiei FARA, dar si cele organizate in cadrul scolii se desfasoara sub indrumarea unui invatator şi pe baza unei arii curiculare adaptate nevoilor copiilor. De asemenea, pentru copiii proveniti din familii dezorganizate au loc şedinte de consiliere individuale sau de grup cu accent pe caştigarea increderii in sine, formarea stimei de sine pozitive si cultivarea interesului pentru şcoala.
Acum proiectul urmeaza sa faca un nou pas, prin deschiderea unui prim Centru Social in comuna Bahna Arini, pentru a-i incuraja pe parinti sa se implice mai mult in viata comunitatii si sa isi ajute si mai mult copiii cu temele de acasa. De asemenea, Fundatia a inceput consolidarea locuintelor aflate in stare avansata de degradare din Bahna Arini, pentru a oferi copiilor un mediu sanatos de viata si in afara scolii. Daca aceste proiecte vor avea succes, vor fi extinse si in alte sate din judet.
Principalele cauze ale absenteinsmului si abandonului scolar in satele din Suceva sunt saracia, lipsa actelor de identitate, lipsa interesului pentru scoalã din partea copiilor si a parintilor, exploatarea prin munca, pastrarea traditiilor si obiceiurilor etniei din care fac parte, migratia temporara a unui parinte sau a ambilor parinti in strainatate, slaba comunicare dintre scoala si familie, precum si lipsa de sprijin comunitar. (A.D.).